ДИПЛОМАТИ

Драма в едно действие без никакъв смисъл. Разиграва се по време на управлението на Тройната коалиция – БСП, НДСВ, ДПС.

Действуващи лица:

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР КЕРЕМЕДЧИЕВ – четвърти заместник-министър на външните работи на Република България

ПОСЛАНИК – посланик на Русия в Република България

РЕФЕРЕНТ – появява са само веднъж

Действието се развива в първото десетилетие на 21 век.

КАРТИНА ЕДИНСТВЕНА

Обикновен кабинет на заместник-министър някъде в Министерството на външните работи. През прозореца се вижда теменуженият силует на Витоша. В средата на кабинета има маса. На масата лежи разтворен вестник, в който може да се прочете следното:

„Министерството на външните работи реагира със закъснение от десет дни и обеща да поиска обяснение от руското посолство за недопустимите думи на руски дипломат по отношение на България и българската външна политика. В средата на миналата седмица в Брюксел посланика на Русия в ЕС Владимир Чижов заяви, че ЕС няма да наложи санкции срещу Русия заради конфликта с Грузия, и че ако се стигне до гласуване на подобно решение, България ще му наложи вето. Чижов определи България като руския “троянски” кон в ЕС.

Заместник–министърът на външните работи Милен Керемедчиев определи мнението на Чижов като неприемливо и нанасящо вреда на българо-руските отношения. Той каза, че руският посланик в София ще бъде поканен да даде обяснения по случая. Очаква се срещата да премине в приятелска обстановка.”

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР (подтичва нервно из кабинета): И-и-их, все на мен ще ми се случи! Все мен ще турят на топа на устата! Министърът си пази задника, първият заместник не ще, вторият не ще, на третия не мож му стигна носа с говняна клечка, нали е човек на Доган. И сега аз трябва да опера пешкира!

(Вратата се отваря. Влиза разтреперан Референт.)

РЕФЕРЕНТ (разтреперан): Н-н-негово Превъзходителство посланик Иса…

ПОСЛАНИК (избутва референта, който изчезва зад вратата, и влиза): Какова хуя вы меня пазвали, дарагой?

ЗАМ.: Ваше Превъзходителство-с, с-седнете, така да се каже…

ПОСЛ. (не сяда): Така да се каже, онака да се каже…А вот что вы сказали вчера (взема от масата вестника и чете): „Преди това в опит да замаже нещата министерството заяви, че това изказване на посланик Чижов е негово лично мнение и не отразява становището на руското правителството.” Это вы говорили?

ЗАМ.: Ами..

ПОСЛ.: Молчать! Значит, излиза, что руски посланик в Брюксел гавори глупости. А руско правительство не знае какво гавори негов пасланик. Руско правительство из идиотав састаит, что ли?

ЗАМ.: Ще си позволя да Ви обърна внимание, господин Посланик, че това са просто дипломатически изрази, които нищо не …

ПОСЛ.: Молчать! (продължава да чете): Так… «Керемедчиев определи мнението на Чижов като неприемливо и нанасящо вреда на българо-руските отношения». Значит, наши съвети – неприемливи? Американски бази приемливи, а наши съвети – нет. Американски бази в Болгарии не вредят на былгаро-руски отношения, а наши съвети – вредят. Так панимать?

ЗАМ.: (мълчи)

ПОСЛ.: И това след като двеста тысячи руски войници дали свой корем за ваша свобода…

ЗАМ.: Живот, Ваше Превъзходителство. Не корем.

ПОСЛ.: Я правильно сказал. Живот по болгарски – корем. Я вам по болгарски говорю.

ЗАМ.: Позволявам си да Ви напомня, господин Посланик, че цялата руска армия на балканското направление през Освободителната война е брояла 180 хиляди души, така, че не изглежда възможно…

ПОСЛ.: Что изглежда возможно и что – нет, решаваме мы. Вот какой умник появился…(приближава до заместник-министъра и го хваща с два пръста за вратлето) Ну, дай посмотрю!

ЗАМ. (явно изпитва затруднения с дишането): Ъ-ъ-ъ…

ПОСЛ. (изведнъж започва да говори на правилен български език, само с лек акцент): Затова ви направиха заместник-министър, нали? А не искате ли да отидете на работа другаде? Някъде на място злачно и място покойно, хэ-хэ! Само от мен зависи Путин да разбере какви ги дрынкате…

ЗАМ.: (отскубва се и се скрива под масата)

ПОСЛ.: Маса не поможет. От вас искам въпросът да приключи. Повече никакви разговори на тази тема. Закривате въпроса, значи. Вие решавате по какъв начин.

ЗАМ. (изпод масата): М-м-можем да излезем с декларация, че журналистите не са разбрали какво казва посланик Чижов. Той казал едно, а те са разбрали друго. Получило се е нещо като развален телефон.

ПОСЛ.: Хм, развален телефон… Можно. Ето, виждате ли колко бързо можете да мислите когато се наложи. А ми загубихте толкова време. И си опичайте ума! Вие не ме познавате! Познавате ме откъм лицето, но недай си боже да ме опознаете откъм опакото! (на себе си, тихо) Ну, откуда я это взял? Читал где-нибудь, кажется. (излиза)

(след излизането му заместник-министърът продължава да стои под масата, опулен към публиката като маймуна в клетка, сякаш не вярва, че и този път му се е разминало)

Завеса.

Отпред на завесата е закачен с карфица вестник от следващия ден, в който може да се прочете следното:

«…След срещата си с посланика, заместник-министърът Керемедчиев забрави за гнева си и заяви, че срещата е минала в приятелски тон и посланикът е изразил пълното си разбиране към българското членство в ЕС и НАТО.»

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *